Att ha fiskeutrustning i form av ett jerkbaitspö

Att vara bakom flötet är en rogivande sport som idkas genom att man nyttjar ett metspö med metkrok, metrev, flöte och ett spö. Denna enklare fiskeutrustning kan användas av såväl barn som vuxna och kräver inga speciella förkunskaper. För mer avancerade fiskare är jerkbaitspö och trollingspö väldigt populära. Vill man inte gräva mask och plåga dessa smådjur genom att spetsa dem på en krok, kan man i de flesta fiskeaffärer köpa lysräkor som inte tar någon skada alls. Dessa består av en krok och en självlysande kropp som drar till sig uppmärksamheten hos de flesta fiskar, som därigenom luras att nappa.

Metspöt bör kunna förlängas och förkortas efter tycke och smak. Det är bra om materialet är av robust bambu som står emot de flesta bataljer som fisken kan åstadkomma. För att garantera ett bra grepp är det att rekommendera om spöet har ett handfäste som är tillverkat i kork eller ett annat greppvänligt material.

En mera avancerad fiskeutrustning är kastspöet

Om man fiskar ute till sjöss använder man sig vanligtvis av ett kastspö med en haspelrulle eller jerkbaitspö. Utrustningen kan ha tjockare linor som till och med håller för riktigt tunga fiskar som torskar och hajar. Kastspöet bör vara kraftigt nog för att kunna stå emot kraftiga ryck av dessa stora sjövarelser, samtidigt som det inte får knäckas när man drar in fångsten.

Det är mest vanligt att vuxna använder sig av kastspön eller ​​jerkbaitspön, trollingspön till skillnad från metspön, då denna sport är alltför avancerad för minderåriga. Som lockbete fäster man varierande fiskedrag som lockar fiskarna till att hugga. Gäddor fångas enklast genom wobblers som snurrar på ett lockande sätt i vattnet. Även andra drag som har speciella spröt för att inte fastna i vassruggarna är bra att använda när man kastar efter gäddor.